torsdag 27 augusti 2009

Elefantguden som bärs av en råtta

Inga stora projekt påbörjas i Indien innan man anropar guden Ganesha, som undanröjer hinder och står för visdom. Ganesha gestaltas med elefanthuvud och han är krävande, har stor aptit, är en klok och listig. När man köper en ny bil så är det första man gör att införskaffa en Garnesha som placeras på instrumentbrädan i bilen, skyddar mot trafiken i Mumbai!? Ganesha är huvudguden son till Shiva och Parvati, två andra gudar i den hinduisk indisk mytologi. Hur Ganesha fick sitt elefanthuvud och varför han inte gilla månen är historier som vi fått oss till livs av våra vänner, olika versioner från alla som berättat. Detaljer om detta kan du läsa här www.indien.nu/fakta-tips/religion/gudar_symboler .
Dekorationer med ljus över hela Mumbai blinkar i olika färger och stora tält med avgjutningar av Ganesha som dekoreras på olika sätt gör att ingen undgår denna festival. På bilden nedan ser du "vår egen" Ganesha som vi fått i present av Harsika som Roy arbetar tillsammans med.

Festivalen pågår i 11 dagar. Det är tävlingar om vilken som är den vackraste, den mest miljövänliga osv. I varje stadsdel samlas det in pengar för att köpa in en stor Ganesha figur och sedan tävlas det och folk vallfärdar för att se de största och mest kända. Du kan få stå i kö i 12 timmar för att se den absolut mest kända Ganeshan. En viktig del av festivalen är att transportera Ganeshan (gjord av lera och målarfärg) till en sjö/flod/havet för att sänka ner hela figuren. Färden mot vattnet är en procession med musik, dans och fyverkeri som kan ta många timmar.




Vi promenerade runt i lördags (29) och tittade på 5 olika avbildningar, inga små grejer. Det sitter vakter dygnet runt vid figurerna och det delas ut "godis" när du besöker Ganesha. Att sänka ner Ganesha i vattnet är som sagt en stimmig och stojig festaktivitet vilket kan ske efter 1 1/2 dag, 3 dagar, 5, 7, 9 och 11 dagar. Efter 11 dagar åker de riktigt stora Ganeshorna i havet och då jobbar brandförsvaret och räddningstjänsten för att förhindra att folk drunknar. Det finns vissa anvisade platser där det är "proffs som sänker ner Ganesha i vattnet".


Harsika visade oss runt i Mulund där hon bor och hon hade mycket att berätta om denna godisälskand gud som har en råtta som transportmedel. Det är kul att titta på allt detta och uppleva deras glädje kring firandet men vi har nog lite svårt att förstå det hela.


När vi snackar godis så är det inte sega råttor eller Ahlgrens bilar utan mer a la Ahlgrens konfektyr med nötter som bas, ganska gott är juryns omdöme så på den punkten har vi fattat hur Ganesha tänker.

Här en bild från ett tempel med många gudar och vi fick heligt vatten att dricka av prästen som sitter på golvet. Han lär ha "suttit" där de senaste 40 åren. Vi fick även välsignat godis i en bit tidningspapper, allt uppätet så vi känner oss riktigt indiska.


Titta på filmen............
- känn in rytmen och stämningen, lägg till 35 grader med 95% luftfuktighet och tänk dig doften av Asien
Visst är det härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar