onsdag 15 juli 2009

Rain starts Mumbai stops

Då kom det "efterlängtade" regnet på allvar till Mumbai på måndagen, efter att ha lekt kurra gömma sedan början av juni. Nu till helgen hade man tänkt utlösa regnet på kemisk väg med kunskaper från Kina och OS, då tvärtom.

De senaste veckorna har det knappt regnat alls och problemen med vattenförsörjningen har blivit allt värre den senaste veckan. Myndigheterna har uppmanat att inte tvätta bilen varje dag, vet inte hur många hundar tusen bilar det finns, men det är väldigt många. All bevattning av parker har stängts av. Swimming pools är utan vatten. Trots detta har man varit tvungen att dra ner på vatten leveranserna med 30% i hela staden. För vår chaufför som bor i ett områden 1,5 timmers resa från oss, stängdes vattnet av helt i tre dagar

Men i måndags på eftermiddagen började det regna kraftig och i går var det en heldag med mycket mycket regn. Detta ställer alltid till massor av problem. På lunchen fick Roy ett mail att alla som inte hade några viktiga möte skulle avsluta sitt arbete och ta sig hem. Många evakueras från sina hem. Skolorna stängdes och eleverna skickades hem och en extra "holiday" utlystes, medan andra funderade på var man parkerar bilen säkert (se tidningen).

Idag kan vi läsa i tidningen, att i vårat områden har det regnat 293 mm de senaste 30 timmarna och igår 145 mm på 6 timmar. Detta i kombination med högvatten, så är det inte så konstigt att det svämmar över. Minst 4 miljoner innevånare fick problem med sina transporter till och från jobben, många av tågen blev inställda, flyg försenades på grund av dålig sikt, och bilarna blev stående i trafikstockningen.

Alla minns katastrofen den 26 juli 2005, då det på ett dygn regnade runt 900 mm, många människor miste livet, så det är inte konstigt att man har respekt för monsunen.

Alla fick inte ledigt utan många jobbade som vanligt i regnet. Grenar som blåser mer måste bort för att avloppen ska funka. Detta är ingen vanlig syn i Mumbai, det mesta ligger kvar överallt.

Idag regnar det mera lagom, här i Indien är regnen varma så det gör inte så mycket om det regnar lite, det är bara skönt.

Nu förutsätter vi att sommaren är på topp i Sverige, vi kommer hem på semester på lördag....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar