torsdag 9 juli 2009

Sada Roti - något att greppa

Detta är ett av de vanligaste delarna av en måltid i Indien. Roti, ett bröd som är lite halvkrispigt när det är nybakat men mera som ett tortillia bröd när det lagrats. Med höger hand så tar du och delar brödet och greppar ris, grönsaker eller det som huvudrätten består av, det blir som en liten klämma. Brödet används istället för gaffel/sked under måltiden. Under en måltid är det är viktigt att alltid använda bara höger hand, som anses var den rena handen i Indien. Vad du ska använda vänstra handen till ber vi att få återkomma till.
Karin bakar det här brödet hemma och det är väldigt gott nybakat. För att göra det krävs en stekpanna och gärna en gaslåga så det blir riktigt hett. Detta bröd bakas över öppen eld bland de som bor på trottoaren, i hydda, i lägenhet och det serveras på 5 stjärniga hotell och alla typer av restauranger.


















Receptet
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vatten (kallt eller hett kokt vatten)
Rör ihop alla ingredienserna, låt vila i 10 min. Dela degen i 8 delar. Rulla till bullar och kaval ut till ca 20 cm i diameter. Baka en i taget i het panna och vänd efter ca halv - en minut. Bröden "bubblar" upp.

Så ser det ut när det serveras med Tharri Wala Murgh (klassisk curry kyckling) med koriander!
Curry finns inte i Indien så som vi kan köpa det i Sverige dvs en kryddblandning som heter "Curry". Här används begreppet curry mer med innebörden "en gryta". Varje husmor med aktning gör sina egna kryddblandningar men då pratar vi om Masalas. Mer om kryddor en annan gång.

3 kommentarer:

  1. Tror jag vet vad man använder den vänstra handen till men avaktar vidaer info från er. Eva

    SvaraRadera
  2. soppa då? dricker man den ur en skål, eller....

    Åse

    SvaraRadera
  3. Vi har inte ätit någon soppa ännu, så vi vet inte..

    SvaraRadera