torsdag 10 september 2009

Goa i vått och torrt

Det är ju så här det ser ut i alla resekataloger med sol, palmer, blått hav. När vi kom till havet efter att ha varit i Old Goa så var det inte bilden från "resekatalogen" som mötte oss i Colva. Bilden nedan är från sista dagen då vädret ändrade sig och strandservering med kall öl, tandoori grillade skaldjur och sol blev till verkligheten.

Första dagen såg det mer ut så här (se nedan) med regn, regn och åter lite regn. Vi promenerade trots regnet på den 2,5 mil långa stranden i Colva som ligger 1 timmes bilresa söderut från Old Goa. Vi var inte ensamma på stranden som ni ser och det kan bero på att indierna gillar regn. Deras föreställning om regnet är att när det kommer blir det lagom varmt och grönskan kommer tillbaka efter torkan.




Längs stranden såg vi fiskare som drog upp nät med väldigt små fiskar och några krabbor. Vi fattade först inte hur de fick ut nätet, men det verkar som om de simmar ut ett stycke och sen dra in nätet. Vi fick också sällskap av strandförsäljande kvinnor. Dom hette Silvia, Camilla, Cecilia och likande namn som business namn, smart idé, då namn som Snehealatha/Shaddrha osv är lite svåra att uppfatta och komma ihåg för oss turister. Karin hade rester av sin hennamålning på handen och det var bra, för det gav oss viss fri leijd när vi mötte försäljerskorna. De insåg att vi faktiskt visste mycket om Indien och att det inte kunde lura på oss vad som helst. Karins målning var gjord med brun henna och som turist i Goa får du vanligtvis en målning med svart färg som bara håller 3-4 dagar dvs oäkta henna.

Skulle vi få se solen? Nej inte på lördagen heller så vi tog bussen från Colva till Margao.



Regnet det bara öste ner när vi kom till Margao så vi startade med lunch på en restaurang (Longuinhos) med goanska specialiteter där tiden verkade stått stilla sen 50 talet. Fläktar som snurra runt i taket och vispar runt den varma och fuktiga luften utan att kyl ner. Ingen AC där inte. Vi åt springrolls med räkor, fyllda småkrabbor med spenatstuvning med körsbär (ngt slabbigt). En trevlig och mysig upplevelse.
Regnet fortsatte och vi gav oss av på en liten stadspromenad i väntan på att basaren skulle öppna efter siestan som varar fram till 16 - tiden. Detta lär vara Goas bästa basar för indierna själva men även vi hittade saker att handla. Vaniljstänger för Rs 25 stycket (4 SEK) med väldigt fin kvalitet, motsvarar det du hittar i Lund på Ris & Curry för 40 SEK styck. Hittade några lokala bakverk och vi funderade på att köpa Goanska korvar men hur skulle vi frakta dessa utan kyl? Visst ser de läckra ut och de är VÄLDIGT!!!! kryddstarka. Vi har provsmakat.



Vad kan man göra när regnet öser ner? Jo, man kan äta och prova många olika indiska rätter. På Mikkie's restaurang i Colva satte vi oss ner och tog som starter en rätt med de starka korvarna vi sett i basaren (här blev det fart på svett körtlarna), fisk pomfret en flundra som anses mycket läcker, murgh tikka masala, lamm kabab, en svampcurry och fried rice. Ett naan bröd till är ett måste och för att göra måltiden till en fulländad njutning, ett stort glas iskall Kingfisher öl!



En annan regnvädersaktivitet kan vara att snacka med en mattförsäljare, med mattor från Kashmir. Vi fick en snabbkurs om äkta mattor och knutar. Hur känner man igen en magic carpet? Han lovade att visa en flygande matta men den var nog på resande fot. Nu vet vi allt om hur silke eller ylle i en mattan gör skillnad på hur färgerna skiftar, när man vänder mattan. Faschinerande med silkemattorna färgskiftningar! En silkematta med hög kvalitet har 1600 knutar/square inch och priset innan förhandlingarna har börjat är ca Rs 800 /square inch (ca 120 SEK). En matta med storlek som passar typ under soffbordet tar ca 3år att knyta. Han visade massor med mattor och var trevlig utan att försöka "tvinga" oss att handla. Inget köp men kul upplevelse som blev alldeles gratis.



Äntligen så slutade det regna och vi tog en lång promenad på stranden ner till den angränsande by Benaulim. En liten by med en bondgård mitt mellan alla husen där höns och grisar strosade fritt omkring.



När vi kom tillbaka till Colva så ville alla dessa killar bli fotade en och en tillsammans med oss. Kul och originell upplevelse att bli betraktade så som exotiskt inslag. Efteråt tog vi en gruppbild av de glada gänget med killar som var på söndagsutflykt.



Med många olika upplevelser så avslutades vår resa till Goa i allra bästa turistanda med lunch på en strandrestaurang i skuggan av kokospalmerna och med vågbruset som bakgrundsmusik. Härligt!



Regnet bidrog till något positivt trots allt. Temperaturen gick ner några grader och det gjorde att vi orkade åka/vandra runt mer och upplevde allt detta på tre dygn, Panjim, Old Goa, Colva och Margao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar