onsdag 9 september 2009

Old Goa - ett död stad

I portugisernas gamla huvudstad som idag är världsarvsklassat av Unesco finns världens bäst bevarade kolonialrenessansarkitektur. På den tiden (1500-talet) bodde här fler människor än i London och Lissabon. Idag är det en helt död stad, mera som en park med storslagna kyrkor. Alla hus har rivits och idag bor inga människor här. Det är en ganska märklig syn och det blir uppenbart vilken maktutövning som skedde när alla dessa monument byggdes i en stad fylld av ett ganska okristet och dekadent leverne enligt historieböckerna. Vi tyckte det var imponerande med samtidigt helt sjukt - Kyrkan bildade ett imperium i staden med biskopar och präster som skapade nya normer och predikade nya värderingar.


Vad gjorde man utan reseguider? Detta är Bom Jesus-basilikan och om den kan man läsa att än idag används den för gudstjänster och räknas som den vackraste i Indien. Inne i kyrkan finns Goas heliga helgon i en sarkofag. Han ligger där upp på toppen.


Det har hänt att man har öppnat sarkofagen, för att man ska kunna beskåda och tillbe benknoterna, senast hände det 2004 och över 2 miljoner människor köade i timmar. Det är oklart när nästa tillfälle ges, kanske 2014-15. Hyfsad framförhållning om än osäker om man vill planera för hur man ska vara först i kön nästa gång.

Här ser du Roy på väg mot Sékatedralen som är Asiens största kyrka även idag. Den ritades på mitten av 1500-talet med det tog 100 år innan den blev klar. Då fanns två torn, men blixten tog det ena 1776 så man kan ju undra vad det var arkitekterna tänkte på i nästan hundra år, verkar inte ha varit konstruktion och bärighetsberäkningar. Kanske det syndiga levernet inverkade??
Här ser ni hur man klipper gräsmattan på mindre ytor runt kyrkorna. Verkar vara en miljövänlig metod med lågt CO2 utsläpp?




Nu fick det var nog med kultur och kyrkor så efter att vandrat runt i Old Goa åkte vi till havet. Vad som hände där kan du läsa om i nästa inlägg som kommer alldeles snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar