tisdag 8 september 2009

Inte visste vi att Goa var så stort

Vi åker til Goa över helgen, sa vi och köpte flygbiljetter till Dabolim airport utanför Panjim som är delstatens Goas största stad. Kusten i Goa är 10.5 mil från norr till söder och här bor ca 1,5 miljoner människor. Till skillnad från Indien som blev fritt 1947 så var Goa en Portugisisk koloni fram till 1961. Det finns mycket kvar av Portugisernas herravälde både i form av byggnader och drycker. Goanskt portvin kan vi bjuda alla på som kommer och hälsar på i Mumbai.


Panjim är en lugn och fridfull stad så vi tyckte att det var tyst och lugnt när vi kom dit.


Incheckning på Panjim Inn gick fint även om låset till rummet var lite orginellt och kanske inte speciellt stöldsäkert. Men i Indien är ju allt möjligt så vi tog det med knusende ro och stoppade pengarna och passet i ryggsäcken, lämnade nycklen i receptionen och gick ut på upptäcktspromenad.


Ut i regnet, för det bara vräkte ner av och till, så utrustade med paraply och sandaler som vattnet kan rinna rakt igenom vadade vi ut och kollade byggnader, gatuliv, shopping och restauranger. Gissa vad vi kom hem med ... adventsstjärna och handtryckt papper för presenter.


Vad ska man göra i Panjim? En stor kyrka som portugiserna byggt står på listan i guideböckerna som turisterna bör besöka. Vi är ju inte superkulturella och klassade inte oss själva som turister så vi tog ett foto gick vidare för att kolla på utbudet av portvin och ett lokalt brännvin gjort på cashewnötter, Fenni. Det odlas mycket chasewnötter här och det säljes i olika storleksklasser i många butiker. Priset på chasewnötter är lite billigare än hemma men det är inget som vi "importerar" med till Lund.



Vi hittade även "indiskt godis" som alla herrar går och tuggar på vilket stimulerar saliveringen och det spottas rött av det hela.
Man kan också roa sig med att ta en tur på Mandovifloden och gå ombord på casinobåtar och göra av med alla sina pengar under en "moonlight" kryssning. Dessa turer går varje dag oavsett om månen lyser eller ej.

Vi valde att gå på en liten restaurang i Panjim där det spelades 70-tals låtar och serverades Goanska specialiteter. Knappt 100 kronor för tre rätters middag med öl för två och det smakade mums. Desserten var ingen höjdare, en randig pudding med smak av kokos och choklad (bebincan). Till detta skulle det drickas en likör med smak av nejlika, kokos och kaffe vilket vi testade och det blir nog bara en geting som betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar