torsdag 17 september 2009

Natt och dag med Bollywood

I helgen var vi bjudna till Laura och hennes man Balajis lägenhet för att titta på en för oss speciellt utvald Bollywood film. Alla säger till oss att Mumbai är inte det riktiga Indien, så därför borde vi se just denna film med en av Indiens mest kända skådisar nämligen Shahrukh Khan för att få en bättre känsla av Indien och hur ting fungerar.



Dagen till ära provade vi att förbeställa en "Merucab" till 17-tiden, då vi räknade med att det skulle ta cirka 30 minuter till Laura, men det tog 1,5 timme. Mitt under resan blev vi stående för det visades sig att någon" helt enkelt byggt ett "tält på halva gatan för politiskt möte, så kan det vara i Indien. Den taxiresan kostade 150 rupies (ca 25 SEK). Efter den "långa" resan fick det bli en svalkande drink med indiska snacks innan vi kunde positionera oss framför Lauras och Balajis storbildsTV med souroundanläggning.
Balaji visade sig ha en god talang för att blanda drinkar så vi fick alla vad vi önskade innan filmen startade filmen.












Shilpa, Roy, Sunil och Meera (också en jobbarkompis från Cognizant) har nu fått sina drinkar och är redo för filmtajm (som visade sig vara över 4 timmar).



Vem kan vara utan mat i 4 timmar? Balaji och Laura fixade något att äta och vi gjorde mat paus mitt i filmen. Precis i rätt tid (när vi blev sugna) så ringde det på dörren och där stod budet från den lokala restaurangen men en massa goda indiska rätter som vi alla smaskade i oss.

Nu lite kort om filmen som heter SWADES och spelades in 2004. Filmen handlar om en Indier som studerat och arbetat sedan många år i USA på NASA och har en betydelsefull position. Han har det med andra ord mycket bra ställt numera med alla västerländska bekvämligheter. Han börja grubbla och känner att han har tappat kontakten med Indien och beslutar sig för att söka upp sin gamla nanny för att ta med henne till USA.
Han får ledigt från NASA en kort period, han har 28 veckor kvar innan en rymdsattelit ska skjutas ut i rymden och han är betydelsefull för att allt arbete ska hinnas med inom dessa veckor. Tight shcema med mycket att reda ut.
Efter viss desinformation av en snygg kvinna i en bokhandel hittar han till slut byn där hans gamla nanny bor tillsammans med just denna kvinna som är lärare i byn (hon ville inte att han ska hitta nannyn för hon vet att han vill ta henne med till USA). Han blir såklart förälskad i henne omedelbart. Han kommer i husbil till byn, något som man aldrig tidigare har sett i denna denna lilla lantliga by.
Under sin tid i byn träffar han på många intressanta och roliga människor ex, postgubben som vill lära mera om internet och en kock som gärna vill öppna en dhaba (Indisk restaurang) på en freeway i USA och som vill få hjälp med visum dit. Han möter också svåra frågor såsom fattigdom, kast-samhället, barnäktenskap, analfabetism och en allmän tveksamhet till utbildning hos de äldre i byn samt ett ointresse till förändringar. Nannyn skickar honom på en resa för att hämta hyra från en fattig man, som inte kan försörja sin familj och han beslutar sig för att försöka förbättra livsförutsättningarna i byn där nannyn bor. Han hjälper till med en hel del bra saker som att säkra elförsörjningen till byn, utvecklar skolan, mm. Det hela slutar med att ha åker tillbaka till USA för att slutföra sitt projekt, men han kan inte sluta tänka på byn (och på sin förälskelse, lärarinnan) så .........ja vad tror ni händer?
Titta på länken nedan, om du vill veta svaret ........

http://www.youtube.com/watch?v=UC-RFFIMXlA

Det är "lite" Bollywood i filmen, ingen dans men sång som blandas in i storyn, lite som Sond of Music. Och alla har väl sett filmen lika många gånger som vi har sett Sond of Music.
Med en bra regisör och klippare så kunde man fått med allt till 1 timme. Vad blir betyget, vi ger den 2 rikschaws av 5 möjliga.

Film i Mumbai är jätte stort, idag när jag var på väg hem via strandpromenaden pågick en filminspelning för fullt och vi var många som kikade på. Skådisen står under det blå/vita parasollet. Hon hoppade fram på ett blött underlag som några killar hela tiden vattnade. En utmaning att håll underlaget fuktigt när det är sol och 35 grader varmt.















Jag tittade mest på dessa tjejer, visst är dom fina i sina saries!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar