söndag 28 juni 2009

En lunch med smaker från Calcutta


Oh ! Calcutta vilken mat vi har ätit idag .

Tillsammans med Suda (Roys kollega) och hennes man Sushobhan har vi idag avnjutit minst 9 rätter från det Bengasliska köket. Hela menyn var med lokala benämningar så när vi läste den fattade vi inget. Våra värdar var naturligtvis experter på att läsa menyn och det blev en jätte lunch. Meny översatt till svenska (det vi minns).













Till förrätt fick vi friterad "rulle" med bananblommor (lite het tillredning) tillsammans med en senapssås och en röra med kikärter och potatis.
Efter denna rivstart kom ett litet paket med små gröna ärter i en smakrik sås. Banplantan verkar vara användbar till olika saker och en av fiskrätterna var kokad i bananblad.
En rätt med lammgryta och ris kom in efter fisken och sen räkor kokta i kokosmjölk, mums mums.



Det blev många rätter och det är svårt att komma ihåg alla smaker och kombinationer. Som dessert fick vi glass sötad med socker från dadlar, tydligen en avancerad specialitet som är svår att hitta idag. Tar antagligen för mycket tid att laga till.















Efter maten får man en kryddblandning med anisfrö och något annat som friskar upp. Vi fick även några gröna blad med bitar av muskotnötkärna i (inlindat i tunn plast formade som små strutar), lite bittert och som ger rödfärgad saliv, som vi inte spottade ut men som vi ser att det spottas ut överallt på gatorna. Man kan köpa dess blad och blanda med tobak eller ännu "tyngre gräs" om man önskar. Vi tog bara den enkla och hälsosamma varianten idag. En ny erfarenhet som Karin inte gillade.


Därefter blev det en runda på ett av Mumbais konstmuséum. Det var allt från foto av Gandhi till gamla bio affischer av James Bond till samuraj hjälmar och teckningar av Indiska gudar (som alla lärde sig för i tiden).

Sedan var det bara att vinka in en gul och svart taxi från 70 talet och skumpa tillbaka till hemmet, en färd på en timme via Mumbais fattigare områden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar