torsdag 7 januari 2010

Salta dagar

Så var det dags att checka in väskorna för julsemester. På biljetten står det Mumbai - Kochi med anslutande flyg till Agatti, en korallö 45 mil ute i Arabiska havet. Landningen blev försenad på grund av åska och regn men väl nere på ön så blev vädret bättre och solen kom fram.

Här har vi nu 5 dagar att bara vara, ligga i hängmattan, under parasollet eller sitta ute på piren och kolla på havet.



Första dagen blev det helt lugnt. Vi vandrade längs stranden och kollade på havssköldpaddorna som tittade upp lite överallt.




Enligt lokal befolkningen lägger de ägg varje natt med fullmåne men den informationen får vi nog ta med en nypa salt.









Nästa dag blev vi rastlösa och satte igång med vattensport och gav oss ut på en snorkeltur. Helt fantastiskt! Massor med fiskar och koraller.








Förutom massiva formationer av olika hårda koraller såg vi olika mjuka koraller varav en såg ut som en cerice-röd ballerina kol i miniatyr när den vajade med strömmarna i vattnet. Häftiga jättemusslor (som kan bli upp till 1 meter) och en muräna samt alla dessa fiskar med otal variation av färger och mönster. Tyvärr är det svårt att fotografera under vattnet så det få bli våra egna minnen utan bildbevis.

Det var många indier som turistade på Agatti. Unga par utgjorde majoriteten så vi tror att det är hit indierna reser på sin smekmånad. Vi träffade en familj från Calcutta som vi snackade mycket med. Deras 15 åriga dotter vill gifta bort sin storebror så vi tipsade om möjligheten att han gifter sig med en svensk tjej.

Mamman i familjen var nog tveksam till den planen men mjuknade efter diskussionen om att tjejer i Sverige gör lumpen och att Gustav skulle kunna leta upp en lämplig hustru. Gustav har nu fortsatta diskussioner med dottern i familjen via facebook.

Henrik blev rejält försenad på grund av snöoväder i Bryssel. Han skyfflades runt av flygbolaget till Rom, Milano, Abu-Dabi och anlände 72 timmar försenad till Indien. Ingen tid att förlora så direkt byta om till shorts och göra sig redo för ett dyk.

Vi gjorde först ett test-dyk från stranden innan det nästa dag var dags för en båtresa utanför revet.









Det blev två dyk ner till ca 15 meter. Vi såg en svartfenad revhaj, tonfisk, muränor, boxfish, havssköldpadda samt en uppsjö av andra färgglada fiskar.



På vägen ut fick vi motorhaveri och då passade en flock delfiner på att simma förbi vilket underlättade vår väntan på ersättningsbåten. Motorhaveriet visade sig bero på att kylvattenslangen gått av (den var nog inte bytt på några år). det fanns "reservslang" på båten med den visade sig lika rutten som den som satt på motorn och att byta till den gick inte så bra. Men i Indien är allt möjligt så det fixades fram en annan båt och hur den havererade båt kom tillbaka till land vet vi inte men den var i full fart nästa dag när vi åkte ut och snorklade.




Livet på Agatti var behagligt med sol, vatten och vit korallsand. Vi spenderade många timmar med att bara titta ut över havet och sitta och njuta av värmen och den friska luften.









Hänga under sollet....

Fika på stranden....




Spana på sköldisar.......




Maten serverades varje dag i matsalen men vi gick ut och satt under kokospalmerna. En kväll var det grillning och buffét som serverades på en båt uppdragen på landbacken.











Boendet var enkelt och mysigt och dagarna innan julafton sattes det upp stjärnor ute och glittriga girlanger på några av husen så vi kände alla att nu är det jul.




Livet när det är som bäst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar