fredag 8 januari 2010

Vi drog dit pepparn växer............

Två kryddiga killar! Vi har nu nått fram till platsen där pepparn växer.

Guiden var en mycket seriös herre som berättade kortfattat om de olika kryddorna som växte i trädgården. Det var inte bara kryddor utan även frukter och blommor.

Pepparplantan verkar växa som en vild växt i dessa trakter. Växten slingrar uppför stammen på träden i skogen och det kan vara svårt att komma åt själva pepparfrukterna som sitter högst upp på plantan.


















En enkel stege av bambu används för att klättra upp och skörda. Roy provade använda den men det krävs nog en del träning innan man lyckas ta sig upp på denna styltliknande konstruktion.









Vaniljstänger odlas också i Indien och inte bara på Madagaskar eller Sansibar. Det visar sig att det bi som normalt befruktar blomman som senare blir till vaniljstång är nästan utrotat. Idag måste pollinering ske manuellt för att befrukta vaniljblomman som är en slags orkidé. De odlas som en klätterväxt och binds upp mot en stödpinne eller på stammen av ett träd.





















Dessa gröna fröskidor blir efter ca 40 dagar svarta torkade vaniljstänger som vi kan köpa hemma i Sverige för ca 20-40 kr / styck. I Indien kostar de ca 2 kr / styck.















Det fanns också kaffeplantor i trädgården och vi kunde se kaffebönorna som var vackert mörkröda. Vi fick också lära oss hur kardemumman växer. Själva kapslarna som kärnorna ligger inne i plockas precis ovan jord i "botten" på plantan som är en slags buske.



Kardemumman växer i skuggan av höga träd och vi kunde se den på många olika platser längs vägen på resan tillbaka från Munnar.

















Gustav smakar på en bit chili, vilket innebär bränningar på läppen i flera timmar.
Karin var nyfiken på kaffebuskens bär men avståd från att smaka. Av leendet att dömma ser det nästan ut som hon känner doften av färdigt kaffe.














Bananer var en av de frukter som vi hittade i kryddträdgården. Vi såg hur bananblomman ser ut och den vet vi hur den smakar. När vi var på restaurangen Oh Culcutta i Mumbai fick vi bakade bananblommor som verkligen smakade utsökt.



Vi såg trädet som muskotnöten faller ner från, nästan som en kastanj och även nejlike trädet. Det var små vita blommor som bildar en lite frukt som torkar och blir till nejlika. Verkar ganska pilligt att skörda nejlikan då den finns utspridd på varje gren och växer mer eller mindre en och en.
Ytterligare en ny bekantskap var arrowroten som vi ju använder för att reda såsen med men här såg vi den växa som en rotknöl. Vi fick lära en hel del om olika blommor men en krydda saknade vi och det var. Hur den odlas så får vi nog kolla på internet för att få reda på.

Nog om detta nu drar vi vidare neråt mot havsnivån och båtboende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar