tisdag 9 februari 2010

Färger, former och flärd


Så var det dags att ta sig tillbaka till Jodphur nu för att utforska palatset och ett besök i byn som väver mattor.



Vår chaufför tog oss säkert genom öknen igen och resan tillbaka var like intressant som vägen till Jaisalmer trots at det var samma väg så upptäckte vi nya saker.

Väl framme i Jodhpur checkade vi in på samma hotell igen innan vi gav oss iväg till palatset som numera fungerar både som hotell och bostad för maharadjan Gaj Singh.


Palatset börjades bygga 1929 och blev klart 1944 och här jobba 3000 personer på bygget under den tiden. Många av rummen inreddes i Art Deco stil med material från Europa, trots kriget.

Lyxen och flärden var omåttlig och museet som var öppet visade bara ett par miljöer av hur det är inrett. Maharadjan som byggde palatset dog i blindtarms inflammation strax efter att palatset blev klart. Utifrån att museet visade ganska lite så tänkte vi gå in och titta i hotellets foaje men det var inte gratis. Man kunde betala 300 SEK och då kunde man gå in i palatsets hotelldel. Den här gången avstod vi så även i fortsättningen kan vi bara fantisera hur det ser ut där inne om vi inte skulle råka stöta ihop med Bill Clinton eller Madonna som bott där och kanske kan berätta mer.

När Indien blev fritt från Britterna 1947 så förlorade Maharadjan sin makt eftersom demokrati infördes. Dåvarande maharadja kandiderade för delstatsparlamentet i början av 50 talet och fick 49 % av rösterna. Den maharadjan störtade med sitt flygplan och omkom så den politiska karriären blev kort.

Ingen tid att fundera mer på palatset och allt som döljer sig bakom fasaden där, utan nu var det dags för middag på stan.


Den sista dagen innan flyget skulle gå hann vi resa 2,5 mil söderut till en liten by som väver "dhurries" och hyser flera krukmakare.

Först blev det en grundkurs i hur man väver, ett tålamodsprövande hantverk som verkar kräva både skicklighet och sinne för färger. Vävstolen var oerhört enkel med stora stenar som höll varpen spänd. Mönstren varierade men mest geometriska former där 10 - 20 olika färger blandades. Låter lite rörigt kanske men var mycket vackert.




Vi kunde inte motstå frestelsen utan köpte en matta som ska skickas till Mumbai. Hoppas den hinner komma fram innan vi ska åka hem men det lovade killen som sålde den.

Efter mattor blev det besök hos krukmakaren.


















Vi kände att vi behövde stödja hans verksamhet och köpte en lykta som får ingå i vår Indiska souvenirsamling.










Utanför krukmakaren träffade vi två herrar i vackra turbaner och vi snackade med dem om hur det gjorde för att få turbanen så snygg. Visst är de stiliga i sina turbaner.









Det var så vår resa avslutades i Radjistan och nu var det dags för flyget tillbaka till Mumbai där vi skulle förbereda Sverigebesök. Mats och Liv samt Ann och Lars var på ingång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar