måndag 1 februari 2010

Längs sidenvägen i en Toyota


Resan mellan Jodhpur och Jaisalmer var nästan meditativ med den torra öknen på sidan om vägen. det växte en hel del träd och buskar men allt gick i den brun-gula färgskalan. Plötsligt dök det upp ett knallgrönt fält omgivet av staket och risiga grenar. Här odlas senap, vete, grönsaker och oljeväxter. Tydligen finns det gott om grundvatten och med hjälp av sprinkler-bevattning kan dessa gröna fält existera mitt i ökenlandskapet, helt fantastiskt!

De livsformer vi hann se var getter, får, kameler och en sorts hjort.
Trots torkan bor det människor i små byar längs vägen.





Deras bostäder verkar vara mycket primitiva hydd-liknande konstruktioner. Kan undra hur vardagen ter sig för en familj som lever i den här miljön. Vi såg några skolor (statliga) i de större byarna där det också verkade vara marknadsplatser. Varuutbudet verkade ganska bra avseende grönsaker men färsk frukt såg vi inte mycket av.
















I byarna längs vägen verkar tiden ha stått stilla och livet rullar vidare enligt gamla traditioner. Kvinnorna var klädda i mycket färgstarka kläder och bar en slöja som dolde delar av ansiktet.













Männen såg ut som "fåraherdar" med turban och filt över axeln. Byxorna verkade vara av ett tygstycke som knyts runt midjan och det fanns inga sömmar som höll ihop byxbenet, luftigt och skönt när kvicksilvret går upp mot 45 grader på dagen.


Redan innan Kristus så gick krydd- och siden vägen som transporterade handelsvaror mellan Shanghai och ända bort till Cadiz. På den tiden kunde man färdas på väl utstakade, anlagda vägar längs en sträcka på 1280 mil genom öken, berg och slätter.
Det är fascinerande att tänka att de platser vi ska besöka på vår resa fungerade som den tidens vägkrogar, ett stopp att rasta både kameler och människor redan på 1100-1200 talet. Jaisalmer som vi är på väg mot grundades redan på 1100 talet och vi ska bo i det fort som började byggas redan då men som utvecklades och blomstrade under 1700-1800 talet.

Ska bli spännande att bo i denna stad där känslan sägs vara likt den som beskrivs i sagan "tusen och en natt".

1 kommentar:

  1. Hej
    Ser varmt ut, här har det varit -20 i förrgår, ringde och grattade Henrik förut hoppas ni mår bra.

    Hälsningar från Torphaget

    SvaraRadera