söndag 7 februari 2010

Ökensafari

Så kom då den dagen när vi skulle ut på ökensafari och rida på kamel. Den delen som egentligen var resans höjdpunkt hade vi inte bokat i förväg. Vår chaufför som körde oss mellan Jodphur och Jaisalmer fixa bokningen genom två telefonsamtal.
Roy hade fått tips från en kollega på kontoret och hade ett telefonnummer med till någon som ordnade safariturer. Chaffisen sa när han fick se nummret
" Det är till min kompis, ska jag ringa och boka?"
Vi blev ju mycket glada för denna tjänstvillighet och efter första telefonsamtalet frågade chaffisen
"Hur mycket vill ni betala"?
Vi var ju lite oförberedda och frågade "Vad kostar det?"
"Fem tusen rupies, men ni kan pruta på priset"
"Fyra tusen" sa vi.
Chauffören sa att det var för lite så vi enades om 4 500 rupies. Så enkelt var det att fixa, gick på fem minuter.

Vi blev körda till ett område utanför Jaisalmer där det fanns många "tältläger".

Man bor i "Swisstält" som är mycket enkla och sängen var hård som en planka, precis som alla andra sängar i Indien. Det fanns en vatten toalett men ingen dusch på badrummet. Det kom en spann varmt vatten till tältet på morgonen och så fick man ösa det över sig, sittande i badrumsdelen (temperaturen på morgonen var nog ca +8-10 grader så vi skippade badandet).

Tälten var trevliga och efter att ha valt ett i det läger vi skulle bo i så var vi klara för att ge oss ut i öknen.


Vi tilldelades var sin kamel med förare och gav oss av från tältlägret vid 5 tiden på kvällen. Solen började sjunka mot horisonten men fortfarande fullt dagsljus.

Det var en trevlig ridtur upp och ner bland sandynerna och över en del områden som var helt släta. Vinden blåste ganska svalt hela tiden men tack vare solen så var det nog ca 20 grader. Våra kamelförare gjorde nog en sådan tur varje dag i öknen men vi tyckte det var lite spännande och exotisk.











Efter att vi suttit av kamelerna så var vi nästan ensamma ute i öknen en stund och satte oss att se på solnedgången. Karin hittade en bit Ragusa choklad som förhöjde stämningen i sin väska.


Vi hade tur med vår öken utflykt för vanligtvis serveras middagen i tältlägret men den här dagen hade ett indiskt par som firade 25 årig bröllopsdag bjudit in släkten på en middag ute i öknen och vi fick lova att ansluta till gruppen.
Det var uppdukat med kuddar och en fin buffé och när mörkret föll tändes små lägerbål som gav ljus och även värmde eftersom vinden blev kall när solen gick ner.


Vi bjöds på öl eller annat dricka av servitörer som gick runt efter att vi slagit oss ner på kuddarna. Vi fick små bord och det kom olika sorters snacks att tugga på. Ingen fest utan underhållning så traditionell Radjistan underhållning igen vilket var ganska häftigt så här mitt ute i öknen.















Karin dansade med krukorna på huvudet men vårt foto blev inte så bra, men hon gjorde stor succé och fick applåder av de tre assistenterna som höll i krukorna (som satt ihop).

Kvällen gick fort och efter mera mat från buffén och dans så var det dags att åka till tältet och sova.
Vi kröp ner under täckena (vi bad om extratäcke) och somnade gott. På morgonen när vi vakande var det kallt men snabbt upp, på med kläderna och fleecetröjan igen så blev det bra.










Efter en frukost i tältlägret var det dags att säga adjö till den killen som ansvarade för tälten (till höger om Roy på bilden ovan) och ökenmiddagen och ansluta till vår chaufför igen. Nu för att åka tillbaka till Jodhpur där vi ska besöka palatset och en by som producerar handvävda mattor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar