söndag 7 februari 2010

Jaisalmer

Jaisalmer fort ligger på en klippa som är ca 80 meter och när man närmar sig staden kan man set fortet som sticker upp och dominerar profilen av staden. Detta fort har varit bebott av vanliga stadsbor sedan långt tillbaka, vilket inte är fallet med de flesta andra forten i Radjistan som endast var till för maharadjan och deras hov.

En hotellobbey kan se olika ut och på vårt hotell i Jaisalmer mottes olika tidsepoker. Hotelle ligger inne i själva fortet. Vägen dit gick genom smala gränder med kossor, souvenirförsäljare, motorcyklar och turister. Det doftar kobajs och lite från öppna avloppsrännor men vad gör väl det när solen lyser och vi är på väg mot äventyr i staden och öknen.

Det var svårt att orientera sig i alla dessa gränder men vi hittade en miniatyr av hela fortet inne på museet som visar själva maharadjans hus. Den modellen hjälpte oss att hitta vägen i gränderna. Gick upp på taket och fick även där en överblick över alla husen inom fortet.









Fortet i Jaisalmer var inte lika tjusigt som i Jodphur men intressant museéum som vi spenderade lite tid för att lära mer om kulturen i regionen.


















Efter att hav vistats inom fortet gick vi ner till gränderna och markanden utanför fortet och där hittade vi en liten souvenir.

Man kan ju inte lämna Radjistan utan en turban!


Vi träffade en mycket trevlig man som sålde sådana och som villigt demonstrerade hur man förvandlar en 5 meter tygremsa till en huvudbonad.



Efter att ha varit i Jaiselmer ett dygn så var det dags att checka ut från "Jaisalmer Castle", ett ståndsmässigt hotell som kanske sett sina bästa dagar men vi trivdes mycket bra.


Utcheckningsdisken i anslutning till divanen, lika originellt som lobbyn och strax utanför hotellet vilade en grupp kossor.


Mer autentiskt kan det nog inte bli. Makalösa Indien, ett land som erbjuder så mycket, som är lika bedårande vackert som det kan vara smutsigt. Man lämnas aldrig oberörd, varje steg kan vara början till en ny och oväntat spännande upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar