måndag 1 februari 2010

Tusen och en natt


I skymningen förvandlas Jaisalmers alla byggnader och under några minuter uppstår den Gyllene staden. Ljuset förvandlar den gula sandstenen för ett ögonblick till guld liknade färger och du känner att du är i sagans värld under några magiska minuter innan solen sjunker ännu närmare horisonten.
Vi njöt den första kvällen i Jaisalmer på taket till vårt hotell med en kall öl i solnedgången och spanade över ökenlandskapet och stadens ljus som tändes. Kan en födelsedag avrundas bättre? Ja, det väntade fler underbara stunder den kvällen.
Vi träffade några svenskar på taket i solnedgången och de rekommenderade en restaurang med fantastiskt god vegetarisk mat så vi bestämde oss för att gå dit. Innan middagen gick vi ner på rummet för att fräsha till oss.
















Vårt hotellrum hade allt av historisk atmosfär som man kan önska med tjocka väggar och vackert målat med guld runt nischer. Fönstret vätte mot öknen med milsvid utsikt. Dörren var av genuint gammal modell med lås nere vid golvet, oerhört charmigt men kanske inte helt praktiskt.





Så var det dags för födelsedagsmiddag, även den uppe på ett tak. Restaurang "Fort view" hette stället som vi slåg oss ner på. Lågt bord med kuddar runt så det var till att sitta med korslagda ben. Maten var helt fantastiskt god. Vi är inte några vegetarianer men den här måltiden gjorde att vi kan tänka oss bli det. Vi beställde en "thali" dvs en tallrik med olika små rätter, makalöst gott. Efter maten satt vi kvar och njöt av stunden, med stjärnorna som tak och med vy ut över staden och öknen. En annorlunda födelsedag som ju vanligtvis firas i ett vintrigt Lund inomhus.


Tänka sig att kanske satt en handelsresande, just här, för flera hundra år sedan och vilade efter kamelritten genom öknen med sin last av siden och kryddor, och nu sitter vi som turister och känner historiens vingslag. Det känns som tiden stått stilla, stjärnorna är de samma då som nu men tutandet från bilarna avslöjar att något har förändrats, trots allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar